Volg dit stappenplan wanneer je zelf gaat metselen bij huis

Staat er een nieuw bouwproject op de planning? Dan komen hier ook metselwerkzaamheden bij kijken. Het metselen van muren en andere onderdelen is niet eenvoudig en veel mensen kiezen er daarom voor om deze werkzaamheden uit te besteden aan een professional. Als je toch zelf aan de slag wilt gaan met de werkzaamheden is het van belang dat je goed weet wat hier allemaal bij komt kijken. Maar welke werkzaamheden voer je dan uit en in welke volgorde moet dit gebeuren? Hier lees je het stappenplan dat je kan volgen om de werkzaamheden goed uit te voeren. 

De juiste voorbereidingen treffen

Het eerste wat je moet doen voor het metselen bij huis is het treffen van de juiste voorbereidingen. Zo moet je als eerste voorbereidingen treffen voor de materialen die je aanschaft. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel bakstenen er nodig zijn en wat de grootte hiervan is. Als je de bakstenen eenmaal in huis hebt, moet je de stenen besprenkelen met water. 

Dit doe je een dag voordat je de werkzaamheden uitvoert. Hiermee zorg je ervoor dat de stenen de gewenste vochtigheid hebben. Je kan dan alle metselprofielen te maken. Plaats hier ook latten bij, zodat je alles strak langs elkaar kan leggen. Dit kan helpen om de muur recht te metselen en de gewenste eindresultaten te behalen. Als je in de muur ook een raam wilt hebben, is het van belang dat je deze ook intekent. 

De stenen leggen en specie wegwerken

Zodra je de voorbereidingen hebt getroffen en een touw gespannen hebt, kan je de specie klaarmaken. Het is belangrijk dat je deze de gewenste structuur geeft. Je gaat het namelijk altijd terugzien als je de specie niet goed in elkaar gemengd hebt. De specie breng je dan aan op de gewenste plekken, waarna je de bakstenen hierop plaatst. Duw hem in een vloeiende beweging tegen de andere steen aan en klop hem recht aan de achterkant van de steen. 

Zo zit alles op de juiste plek. Dit herhaal je tot de gewenste hoogte. Je begint dan met het wegwerken van de specie. Uitpuilend specie dien je namelijk direct weg te halen, voordat alles gedroogd is. Zodra je de muur helemaal klaar hebt, is het een kwestie van drogen en zorgen voor de stevigheid. 

Geef een antwoord