Alles wat je over bamboe wil weten

Bamboe is een grassoort wat steeds populairder wordt. Veel mensen laten in hun tuin een bamboe schutting plaatsen. Maar wat weet je allemaal over deze grassoort? Weinig? Je wist zeker niet dat het een boom of plant, maar gras. De verwarring ontstaat waarschijnlijk doordat bamboe groot kan worden en een harde stam heeft. Toch is het dus een grassoort. Maar lees vooral verder voor meer leuke feitjes over bamboe.

Bamboe groeit extreem snel

Bamboe groeit extreem snel. Maar hoe snel is extreem snel? Bamboe wordt per dag gemiddeld 15 tot 20 centimeter hoger! Dat is best extreem toch? Het record ligt zelfs op, hou je vast…. 91 centimeter in één dag! 

Bamboe is heel erg sterk

Bamboe is één van de, zo niet dé sterkste grassoort ter wereld. Zelfs wanneer er een natuurramp over een plantage raast, is de bamboe niet verslagen. Ze groeien na de meeste heftige periodes gewoon weer terug. 

Bamboe is duurzaam en goed voor het milieu

Bamboe is de meest duurzame grassoort die je maar kan hebben. Om bamboe zacht te maken, wordt alles eerst fijngemalen. De chemicaliën die hiervoor worden gebruikt, zijn allemaal gerecycled, met andere woorden, er is sprake van een gesloten kringloop. De natuurlijke vezels worden gespannen waardoor de bamboe stof ontstaat. Schadelijke chemicaliën worden niet gebruikt.

Verder is bamboe goed voor de omgeving. Voor de textiel worden alleen de zijtakken gebruikt. De bamboe groeit na oogsten gewoon door. Oftewel, er hoeven geen bossen te worden gekapt voor het verbouwen van bamboe! Bovendien heeft bamboe alleen zon en water nodig om te groeien, weinig eisen dus. Bestrijdingsmiddelen en andere kunstmatige hulpmiddelen worden niet gebruikt. Als klap op de vuurpijl neemt bamboe veel meer koolstofdioxide op en geeft het meer zuurstof af dan andere grassen en planten. Ideaal toch?

We zijn nog niet klaar, bamboe is namelijk ook perfect als isolatiemateriaal. Dat wil zeggen, het reguleert de temperatuur in de omgeving. Plaats jij bamboe in bijvoorbeeld een warme ruimte, dan zorgt het ervoor dat de temperatuur zal dalen. Andersom werkt het precies hetzelfde.

Panda’s hebben geen last van ons gebruik

Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt bamboe gegeten door panda’s. Deze zwart witte vrienden kunnen hier de hele dag op kauwen. Maar wat gebeurt er dan met de panda’s als wij bamboe in onze tuin gaan plaatsen. Geen paniek, er zal niks gebeuren. Je weet nu dat bamboe extreem snel groeit. Bovendien komen onze schuttingen niet van plantages waar de panda’s ook wonen. Jouw tuin beïnvloedt de leefomgeving van de panda’s dus niet.

Geef een antwoord