Op een veilige manier de openhaard stoken

Wat is er nou gezelliger dan op een koude winteravond met z’n allen lekker binnen zitten. Lekker op de bank voor de tv met een zak chips of aan de keukentafel spelletjes spelen. Wat het meestal nóg gezellig maakt is een openhaard. Ja, het is een beetje ouderwets, maar dat maakt het alleen maar mooier. Zelf ben ik er ook dol op. Alleen ben ik soms bang of het wel veilig, zeker met kleine kinderen in de buurt. Daarom vind ik het kopen van haardhout van goede kwaliteit erg belangrijk.

Hoe fijn en mooi een openhaard ook is, het is en blijft een vuurtje stoken in huis. Dus betekent het dat je voorzichtig moet zijn en de veiligheid voorop moet stellen. Daarbij begint het bij het soort hout dat je gebruikt voor de openhaard. Het is belangrijk dat het hout schoon en droog is. Het hout moet minimaal twee jaar ergens hebben gelegen waar het niet vochtig is. Het liefst op een plek waar het ook waait. Als dat niet het geval is, is het hout vochtig en dat zorgt voor roet en teer in de schoorsteen en uiteindelijk in huis. Bovendien is de kans dat er (giftige) gassen vrij komen groter. Dat is niet goed voor je eigen gezondheid en ook niet voor die van de natuur. 

Afgezien van het haardhout, moet er ook met de openhaard zelf rekening gehouden worden. De klep van de openhaard moet voor een klein deel openstaan, daardoor zijn de vlammen feller. Dit zorg voor een duurzamere en schonere verbranding. Voor het doven van het vuur is het goed om het vuur zelf uit te laten gaan. Dit doe je door de schoorsteenklep volledig open te doen. Bij het aansteken van een openhaard moet je dus altijd vooraf eerst goed nadenken of je de juiste materiaal in huis hebt en dat de juiste voorbereidingen zijn getroffen. Dit alles  om de gezondheid en veiligheid in huis te waarborgen.

Geef een reactie