Waar moet je op letten bij een stroomstoring?

Wat is een stroomstoring?

Bij een stroomstoring wordt de levering van energie onderbroken. Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kortsluiting, een uitgevallen energiebron of een kapotte kabel. De oorzaak van de stroomstoring kan in huis zitten, maar ook buiten je bereik. In het laatste geval is er een probleem in het stroomnetwerk en zal er zo snel mogelijk naar een oplossing moeten worden gezocht. Als de storing zich alleen voordoet in je eigen huis kun je ook zelf een aantal dingen doen om de storing te verhelpen.

 

Stroomstoring in je eigen huis, wat nu?

Je zit zonder stroom en je wilt graag weten wat de oorzaak is. Het eerste wat je kunt doen is naar de meterkast lopen om de stoppen te controleren. Misschien is er een stop gesprongen of is er een beveiliging ingeschakeld waardoor de toevoer van stroom is geblokkeerd. Wanneer er één groep is uitgevallen, kun je de apparaten die op deze groep zijn aangesloten controleren. Het kan zijn dat de maximale voltage is overschreden en de groep is uitgeslagen. Haal alle elektra in deze groep van het stroomnetwerk en kijk of de groep het nog steeds niets doet. Als er nog steeds geen stroom is zit het probleem in de bekabeling. Schakel dan een professionele elektricien in om gevaarlijke situaties te voorkomen.

 

Wat te doen bij een stroomstoring buitenshuis

Als jij niet de enige in de straat bent die zonder stroom zit, ligt de oorzaak van de storing buiten je huis en kun je zelf niets doen om het probleem te verhelpen. Je kunt een stroomstoring melden door te bellen met het gratis nummer 0800-9009. Deze centrale is 24 uur per dag beschikbaar en zorgt ervoor dat de storing onder handen wordt genomen.

Geef een antwoord