Tips bij kopen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren bovendien op lange termijn geld op. Logisch dat je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen. Het is bij het kopen van zonnepanelen wel van belang dat je goed geïnformeerd bent. In dit artikel voorzien we je van de basis kennis die je nodig hebt als je zonnepanelen gaat kopen.

Soorten zonnepanelen

Als eerste is het belangrijk dat je onderscheid maakt tussen de verschillende soorten zonnepanelen. Er zijn drie soorten zonnepanelen verkrijgbaar: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. De eerste twee type panelen zijn geschikt voor je woning. Het derde soort, dunne film zonnepanelen, zie je nauwelijks op daken. Dunne film wordt bijvoorbeeld toegepast in rekenmachines en lantaarnpanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Het meest verkochte soort zonnepaneel is de monokristallijn zonnepaneel. Je herkent dit paneel aan haar egale, zwarte tot donkerblauwe kleur. Dit paneel bestaat uit alleemaal hele kristallen. Vandaar ook de naam monokristallijn. Doordat de kristallen heel zijn, is dit type paneel het beste in staat om zonne-energie op te nemen en om te zetten in gelijkstroom. Het kost echter wel veel tijd om monokristallijn zonnepanelen te fabriceren, waardoor ze ook het duurste soort zonnepanelen zijn.

Polykristallijn zonnepanelen

Naar monokristallijn zonnepanelen zijn er ook polykristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen bestaan niet uit hele kristallen, maar uit gebroken kristallen. Zoals de naam van dit paneel ook al zegt. Zoals je misschien al wel kan raden, levert dit type zonnepaneel minder op dan de monokristallijn zonnepanelen. Het voordeel is wel dat dit zonnepaneel goedkoper is. Het is dus maar net wat je wilt: dure panelen, met een hoog rendement of goedkopere panelen, die minder opleveren.

Aantal zonnepanelen en dakoppervlak

Als je weet welk soort zonnepaneel je graag wilt, kan je gaan kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Een zonnepaneel heeft ongeveer een oppervlakte van 1.65m². Als je het beschikbaar dakoppervlakte deelt door 1.65 dan bereken je dus hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de zonnepanelen een stukje van de rand af moeten liggen en dat er ook ruimte tussen de zonnepanelen moet zijn. Bij een plat dak moet meer ruimte tussen de zonnepanelen overblijven, dan bij een schuin dak.

Aantal zonnepanelen en energieverbruik

Je kan ook het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, berekenen op basis van de hoeveelheid energie dat je wilt opwekken. Wil je bijvoorbeeld 3000 kWh opwekken? Dan deel je 3000 door 210. Het getal dat eruit komt is het aantal panelen dat je nodig heb. Als je 3000 kWh wilt opwekken heb je dus 14 panelen nodig. Je vraagt je misschien af waarom je door 210 moet delen. Dit is simpel, een gemiddeld zonnepaneel heeft een vermogen van 250 kWh. In een zonnig jaar wekt zo’n paneel ongeveer 210 kWh op. Door je verbruik te delen door het vermogen van één zonnepaneel, weet je dus hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt.

Geef een antwoord