Sloten geforceerd na inbraak, wat nu?

Elke ochtend weer wordt het voor tientallen huishoudens werkelijkheid: het slot van de voor- of achterdeur is geforceerd. Blijkbaar heeft er iemand ’s nachts geprobeerd binnen te komen. Soms is dat helaas gelukt en soms is het gelukkig niet meer dan een poging tot inbraak en heeft de inbreker om wat voor reden dan ook zijn inbraakpoging moeten staken. Maar wat te doen wanneer je een geforceerd slot aantreft?

Bel de politie

Het is van groot belang dat je onmiddellijk zonder ook maar iets aan te raken of te veranderen de politie belt. De politie komt vervolgens langs om een proces verbaal op te maken met daarin alle informatie die ze aantreffen. Hopelijk kunnen ze hiermee alsnog de daders vinden, al is die kans helaas niet groot. Buiten het opsporen van de daders is het voor de politie ook erg zinvol om te weten in welke gebieden er precies veel wordt ingebroken of pogingen daartoe worden ondernomen. Met deze informatie kunnen bijvoorbeeld preventieve maatregelen worden ondernomen als extra surveillance.

Maak foto’s en licht de verzekeringsmaatschappij in

Als de politie is ingelicht is het jouw beurt om foto’s te maken. Leg alles vast op foto om hierna de verzekeringsmaatschappij te bellen en te vragen wat je precies moet doen. Aangezien het per maatschappij kan verschillen wat je precies moet doen, valt daar niet heel rechtlijnig wat over te stellen. In ieder geval moet de schade bij de verzekering worden gemeld om aanspraak te kunnen maken op vergoeding van de schade.

Bel een slotenmaker

Nu iedereen op de hoogte is gebracht, is het tijd voor de slotenmaker om nieuwe sloten in de deuren te laten zetten. Vervang alle sloten die dezelfde sleutel hebben als het geforceerde slot om te voorkomen dat de inbreker later terugkomt om de andere sloten te openen.

Geef een antwoord