Laat keldervocht geen schade toebrengen aan je huis

Vocht in de kelder kan een vervelend probleem zijn dat allerlei problemen kan veroorzaken. Niet alleen veroorzaakt het een onaangename en muffe geur, maar het kan ook leiden tot schimmel, meeldauw en rot. Het is belangrijk om te weten hoe je vocht in de kelder kunt herkennen, hoe je het in de eerste plaats kunt voorkomen, en hoe je actie kunt ondernemen als je toch met een natte kelder zit. Laten we eens kijken wat je moet weten.

Vocht in de kelder herkennen

De meest voorkomende tekenen van vocht in de kelder zijn watervlekken op muren en vloeren, afbladderende verf of behang, vochtige plekken op tapijten of meubels, muffe geuren en zelfs zichtbare schimmelgroei. Als je een van deze tekenen opmerkt, is er waarschijnlijk een vochtprobleem dat aangepakt moet worden.

Vocht in de kelder voorkomen

De beste manier om vocht in de kelder aan te pakken is door het in de eerste plaats te voorkomen. Controleer regelmatig je goten en regenpijpen op verstoppingen of puin die de waterstroom van je huis kunnen blokkeren. Zorg er ook voor dat alle raamputten goed afwateren. Je moet ook alle kieren rond ramen of deurkozijnen dichten die water naar binnen kunnen laten sijpelen. Deze kleine reparaties kunnen een lange weg afleggen om je kelder droog te houden.

Actie ondernemen tegen vocht

Als je al overtollig vocht in je kelder hebt, maak je dan geen zorgen – er zijn nog steeds stappen die je kunt nemen! Gebruik een luchtontvochtiger of luchtreiniger om vocht uit de lucht te absorberen. Zorg er ook voor dat je ventilatieopeningen openhoudt, zodat de lucht goed door je huis kan circuleren. Je zou ook kunnen investeren in waterdichte vloeren voor je kelder; dit helpt om eventueel grondwater dat van buitenaf in de ruimte komt buiten te houden. Zorg er tenslotte voor dat alles grondig gereinigd en gedroogd is voordat je er weer spullen opbergt – dat helpt voorkomen dat er later weer schimmelgroei ontstaat! Zo kan je altijd nog op kelderwaterdicht.nl terecht voor hulp.

Geef een antwoord