Hoe haal ik het beste uit mijn nachtrust?

Hoe haal ik het beste uit mijn nachtrust?

Een goede nachtrust, wie droomt daar niet van? Voor sommigen is een optimale nachtrust helaas niet helemaal vanzelfsprekend. Zo zijn er mensen die te kampen hebben met lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn, of mensen die moeilijk in slaap komen door stress. Er zijn diverse factoren waardoor nachtrust niet optimaal benut kan worden, gelukkig zijn er genoeg tips waardoor deze problemen verholpen kunnen worden.

Kies het juiste bed

Ieder lichaam is anders en iedereen heeft andere behoeften. Het is daarom raadzaam om een bed of boxspring te hebben die aansluit op uw behoeften. Het begint bij het kiezen van een juiste bodem. Bent u iemand die graag televisie kijkt of boeken leest in bed, dan is een (elektrisch) verstelbare bodem geschikt. Het biedt namelijk de juiste ondersteuning wanneer u iets rechterop wil liggen. Verder is het belangrijk welk matras u kiest. Voor mensen die ’s nachts veel transpireren is bijvoorbeeld koudschuim een goede optie. Het schuim is vochtabsorberend en zorgt voor ventilatie. Voor wie extra ondersteuning nodig heeft is een 7-zone pocketvering zeer geschikt. Het biedt namelijk steun aan alle drukpunten van uw lichaam. Ten slotte is de keuze van een goede kussen van belang. Er wordt onderscheid gemaakt uit rug-, zij- en buikslapers. Wanneer u op uw zij ligt heeft u een dikker kussen nodig dan wanneer u op uw buik slaapt. Hiermee belast u uw rug niet en krijgt u de juiste ondersteuning.

Slaap stressvrij

Wanneer u in slaap komen als lastig ervaart is het goed om aan een aantal factoren rekening te houden. Slaapritme is één van de belangrijkste factoren, probeer daarom om vaste tijden aan te houden wanneer u wil slapen. Uw lichaam zal hier vanzelf aan gaan wennen en merkt u dat moeheid op de juiste momenten toeslaat. Daarnaast zijn de activiteiten voor het slapengaan bepalend voor uw nachtrust. Zorg ervoor dat u niet teveel licht in te kamer heeft, zoals televisie kijken. De hersenen linkt licht aan daglicht, waardoor u meer opgewekt bent. Een kalmerend bad met kaarslicht zal wellicht wonderen voor u doen.

Geef een antwoord