De bouwkundige inspecteur

Gebouwinspectie is altijd een belevenis voor bouwonderzoekers. Als examinator wordt van je verwacht dat je iets vindt dat niet mooi of lelijk is. Elk element of onderdeel hoeft alleen technisch te worden beoordeeld en persoonlijke voorkeuren en voorkeuren mogen helemaal niet worden overwogen. Een puur technische evaluatie van een huis dat probeert van eigenaar te veranderen.

Moeten wij deze honk waterbron of noch kopen? Dit bestaan eentje soelaas diegene regelmatig aan inspecteurs wordt gesteld. Uiteraard schenken eentje controleur alhier geen raadgeving in. Wel schenk vermag er doodop poot van ie rapport geconcludeerd wordt (onderbrak je indien koper) of den boodschap zinnig bestaan of noch. Vanzelf moeten den bouwkundige rapportage van bevindingen eentje bijdrage hieraan toelevert door, vanwege in komen totdat eentje juiste besluitvorming.

De bouwinspecteur heeft geen mening of je een huis moet kopen. Het bouwtoezicht moet volledig onafhankelijk zijn. Zonder een specifieke aannemer te adviseren om het werk te doen. Een woningbouwinspectie is een overzichtelijk rapport met daarin een overzicht van gebreken, direct benodigde kosten, uitvoeringstijdkosten en kostenoverzichten inclusief verbeterkosten. Neem bij de aan- of verkoop van een woning geen risico en doe vooral een aankoopkeuring, een verkoopkeuring en een bouwkundige keuring. Met de bouwtoezichthouder heb je ook contacten en partijen waar je eventuele verantwoordelijkheden kunt delen. Bij het inspecteren van een gebouw controleren inspecteurs terloops op de aanwezigheid van asbest. Dit is niet altijd direct zichtbaar. In de meeste gevallen is asbest uitgesloten en is het raadzaam om de asbestinventarisatie te beheren.

Geconstateerde problemen doorgeven

Als degene die de bouwtechnische keuring uitvoert iets constateert dat door een derde instantie kan worden opgelost en dat wel impact heeft op de onderdelen, geven zij dat ook door.  Bijvoorbeeld insecten die zich bevinden in de vliering. Dan zal geadviseerd worden dat er een keuring door een specialistisch bedrijf zal moeten worden uitgevoerd. Elk onderdeel krijgt dan een zeg maar waardeoordeel.  Wat is geconstateerd en wat zal gedaan moeten worden om het op te heffen en uiteraard het meest belangrijke een overzicht van de kosten natuurlijk. 

In het bouwkundig rapport wordt onder andere opgenomen: een samenvatting van de kostenramingen, een overzicht van de beoordeling van de bouwdelen en uitgebreide/ gedetailleerde informatie over gebreken die tijdens de visuele inspectie geconstateerd zijn.

Geef een antwoord