5 tips om een haag te planten

Een haag of heg kan verschillende functies in uw tuin vervullen. Al eeuwenlang worden hagen gebruikt om zowel privacy te creëren als beschutting aan uw tuin te bieden. De populariteit van een mooie, sierlijke haag is nog altijd onverminderd. In dit blog geven wij u graag een vijftal tips waar u op kunt letten als u van plan bent om een haag aan te leggen. Laat u inspireren door ons nieuwe blog en geniet dit voorjaar nog van een nieuwe haag!

1. De beste plek

Hagen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Wat we vaak zien is dat er bepaalde soorten planten worden gebruikt voor een plek als haag. Levensbomen of Thuja’s, zoals de Thuja Brabant, worden vaak geplant als haag voor de achtertuin en om de privacy van uw kinderen en uzelf te garanderen. Een beukenhaag of taxus wordt daarentegen weer vaker gebruikt als omheining van uw voortuin. Wat een plek goed maakt? Houd vooral rekening met de grondvochtigheid, zon, schaduw en voeding die de plant nodig heeft.

2. Kies uw kleur en stijl

Een haag kiest u ook op kleur en de stijl die u bevallen. En ook daar zit flink wat keuze in. Wilt u een haag met echt, rond blad? Dan zijn beuken, laurier, liguster of hulsthagen aan te raden. Heeft u liever een haag met sierlijke naaldachtige bladeren? Dan zijn de taxus, conifeer beter. Onder deze plantensoorten zijn bovendien ook nog grote verschillen in het uiterlijk. Denk daarbij aan kleur, vorm en de natuurlijke groeivorm. Een kweker kan u hier altijd meer over vertellen!

3. De juiste manier van planten

Per plant is vaak aangegeven hoe u hem het beste de grond in kunt doen. Let op: dit verschilt echt per plant. Een conifeer, bijvoorbeeld, verdraagt natte wortels slecht en kan hierdoor beschadigen. Controleer ook altijd of er wel of niet extra mest moet worden gebruikt. Wat wij u in ieder geval aanraden, is om twee strakke touwtjes langs de sleuf te spannen. Zo kunt u de jonge haag in een perfecte, rechte lijn aanleggen.

4. Ken het onderhoud

Een nieuwe haag uitkiezen op het uiterlijk kan, maar realiseer u wel dat u ook met onderhoud te maken krijgt. Sommige haagsoorten zijn daarin een stuk makkelijker dan andere. Een conifeer of Thuja, bijvoorbeeld, is een snelle groeier. En dient zeker een a twee keer per jaar gesnoeid te worden of drie keer als u hem echt kort wilt houden, dit in tegenstelling tot een taxus of ligusterhaag waar een jaarlijkse snoeibeurt voldoende voor is.

5. Houd een oogje in het zeil

Het eerste jaar na de aanplant is cruciaal voor planten. In die tijd ontwikkelt het wortelnetwerk onder de haag zich en weet u of de plant het goed doet in uw tuin. Houd uw haag dus van tijd tot tijd in de gaten en controleer of alle planten mooi gelijk groeien. Zorg dat wortels niet bloot komen te liggen en zorg voor voldoende extra bewatering of bemesting in periodes van droogte.

Geef een antwoord